Avanza ISK

Avanza och Nordnet är båda storfavoriter bland småspararna när det gäller ISK. Båda är mycket bra val, men om du vill ha en handelsplattform som är extremt lättanvänd rekommenderar vi Avanza framför Nordnet. Det är absolut inte så att Nordnet har en krånglig handelsplattform, det är bara det att Avanzas är ännu tydligare och smidigare. Har man aldrig handlat med värdepapper på nätet tidigare rekommenderar vi därför Avanza. Har man redan viss erfarenhet av hur plattformshandel fungerar är skillnaden mellan de båda plattformarna mindre viktig.

För att ytterligare underlätta för nybörjare erbjuder Avanza vissa möjligheter till courtagefri aktiehandel så länge värdet i ens ISK inte når över 50 000 kronor. Perfekt för den som gradvis vill bygga upp en portfölj utan att lägga pengar på courtage.

Courtage

Hos Avanza finns det fyra olika kontotyper för ISK och vilken kontotyp du har avgör hur courtagen beräknas och vilken nivå de ligger på. För att uppmuntra småsparare erbjuder Avanza dessutom möjlighet att ägna sig åt viss aktiehandel courtagefritt så länge man inte når upp till 50 000 kronor i tillgångar i ISK hos Avanza.

Courtagefri aktiehandel

För småspararen som vill bygga upp sin portfölj är Avanza ett bra val, eftersom man kan handla med aktier courtagefritt här tills ens ISK når upp till ett värde av 50 000 kronor. Man behöver alltså inte se sina små besparingar naggas i kanten av courtage. Mer information om courtagefri aktiehandel och de regler och villkor som gäller hittar du hos Avanza.

Kontotyp: Mini

Den här kontotypen passar bäst om du planerar att handla med poster värda mindre än 15 600 kronor. Du betalar 0,25% i courtage, dock alltid minst 1 krona.

Kontotyp: Small

Här är courtaget 0,15% dock alltid minst 39 kronor. Konotypen Small passar bäst om man vanligen gör transaktioner inom spannet 15 600 – 45 999 kronor.

Kontotyp: Medium

Den här kontotypen är optimal för handlar som huvudsakligen håller sina affärer inom spannet 46 000 kr – 143 499 kr. Du betalar 0,060% i courtage dock alltid minst 69 kronor.

Kontotyp: Fast

För transaktioner som överstiger 143 499 kronor är det bäst att ha kontotypen Fast, eftersom man då betalar ett fast courtage på 99 kronor oavsett hur stor transaktionen är.

Vad kan jag handla med hos Avanza?

Hos Avanza kan du handla med bland annat aktier, andelar i vanliga fonder, ETF:er och strukturerade produkter. Avanza är en av de aktörer på ISK-markanden som har det största och mest varierade utbudet av värdepapper.

Det går inte att handla med kryptovaluta eller förvara kryptovaluta i ditt ISK hos Avanza, men du kan ändå få exponering mot både Bitcoin och Etherium eftersom Avanza erbjuder handel med Bitcoin XBT certifikat och Ethereum XBT certifikat som bygger på dessa kryptovalutor.

Aktier

Utbudet av aktier hos Avanza är mycket stort och omfattar både svenska och utländska aktier. Vad gäller svenska aktiebolag så inkluderas inte bara börsnoterade aktier i Avanzas katalog, utan även många aktiebolag vars aktier handlas på mindre svenska handelsplatser, t ex Spotlight (f.d. Aktietorget).

Fonder

Det finns cirka 1300 olika fonder att välja mellan hos Avanza.

Några av dem sköts om av Avanza själva, och i den kategorin hittar vi bland annat den omtalade Avanza Zero där man som sparare inte betalar några fondförvaltningsavgifter alls. En annan populär fond som sköts av Avanza är Avanza Global som ger en bred geografisk spridning på investeringarna.

Får jag ränta på mina pengar i Avanza ISK?

Nej, i skrivande stund betalar Avanza inte någon ränta på pengar som ligger i ett ISK hos dem.

Denna räntelöshet är inte unik för Avanza utan har att göra med det allmänt låga ränteläget i Sverige. Vi har inte lyckats hitta någon tillhandahållare som betalar ränta på pengar som ligger i ett ISK.

Vi vill också passa på att varna för att använda ISK för långtidsförvaring av pengar. Detta eftersom du betalar skatt på innehav i ditt ISK. Du kommer alltså att skatta på pengarna trots att de bara ligger där. Därför är det bättre att flytta dem till ett vanligt bankkonto om du inte avser att använda dem för att köpa värdepapper inom kort.

Säkerhet: Statlig bankgaranti och statligt investerarskydd

Ditt ISK hos Avanza omfattas av både den statliga insättningsgaratin och det statliga investerarskyddet. Mer information om när dessa skydd kan träda in för att skydda dig hittar du hos riksgalden.se. Där finns också information om taket för respektive skydd.

Är Avanza ISK ett bundet sparande?

Nej, Avanza ISK är inte ett bundet sparande. Du kan sätta in och ta ut pengar hur ofta du vill. Du kan också när som helst ger order om att värdepapper ska säljas av.

Är det tillåtet att ha fler än ett ISK hos Avanza?

Ja, du kan öppna och använda flera investeringssparkonton hos Avanza. Du kan till exempel välja att ha ett separat konto för varje investeringsstrategi du vill utforska.

Flytt av värdepapper

  • Om du vill flytta värdepapper till ditt ISK hos Avanza från ett ISK hos någon annan tillhandahållare tar Avanza inte ut någon avgift för att ta emot dem. Däremot kan den du flyttar från ta ut en flyttavgift, så kontrollera detta i förväg.
  • Om du vill flytta hela ditt innehav av värdepapper från ditt ISK hos Avanza till ett ISK hos någon annan tillhandahållare tar Avanza inte ut någon avgift för detta. Om du däremot vill flytta bara vissa värdepapper betalar du 39 kronor per värdepappersslag i flyttavgift till Avanza. Det finns ett tak på 399 kronor, så du betalar aldrig mer än så per flyttomgång även om flytten rör många värdepappersslag.

Hur beskattas mitt ISK?

Reglerna för beskattning av ISK är de samma oavsett vem du har ditt ISK hos. Du kan läsa mer om detta på vår sida om ISK-beskattning.