SEB ISK

SEB är en av de svenska storbankerna och många sparare tycker att det är praktiskt att ha sitt ISK hos samma bank som de gör sina övriga bankärenden hos.

SEB har inte samma enorma utbud av aktier och fonder som till exempel Avanza och NordNet, men för många småsparare är utbudet fullt tillräckligt – såvida man inte har mycket specifika önskemål.

Vi tycker att Avanzas handelsplattform är enklare att använda än den hos SEB, men är man redan van kund hos SEB kan den bekvämligheten överväga till SEB:s fördel.

En fördel med att använda en storbank som SEB istället för en mer renodlad nätmäklare är att SEB inte bara erbjuder handel med värdepapper på internet, utan du kan också sköta ditt SEB ISK via telefonsamtal eller genom att besöka något av SEB:s bankkontor. (Courtaget är dock högre för telefon- och personlig service än för handel på SEB:s plattform på internet.)

Courtage

SEB erbjuder konkurrenskraftiga courtage. Du kan handla med aktier för från 1 kr.

Vad kan jag handla med hos SEB?

Hos SEB kan du bland annat handla med aktier, fonder och strukturerade produkter.

Det går inte att handla med eller förvara kryptovaluta i ett SEB ISK.

Aktier

Du kan handla med både svenska och utländska aktier i ditt ISK hos SEB. Katalogen inkluderar bland annat aktier noterade vid Stockholmsbörsen, Spotlight Stock Market (f.d. Aktietorget), NYSE och Nasdaq.

Fonder

SEB har inte riktigt lika många fonder i sin katalog som till exempel Avanza, Nordnet och SAVR, men utbudet är absolut inte magert och det märks att SEB har valt ut fonder med omsorg.

Får jag ränta på mina pengar i SEB ISK?

Nej, i skrivande stund betalar SEB inte någon ränta på pengar som ligger i ett ISK hos dem.

Denna räntelöshet är inte unik för SEB utan har att göra med det allmänt låga ränteläget i Sverige. Vi har inte lyckats hitta någon tillhandahållare som betalar ränta på pengar som ligger i ett ISK.

Vi vill också passa på att varna för att använda ISK för långtidsförvaring av pengar. Detta eftersom du betalar skatt på innehav i ditt ISK. Du kommer alltså att skatta på pengarna trots att de bara ligger där. Därför är det bättre att flytta dem till ett vanligt bankkonto om du inte avser att använda dem för att köpa värdepapper inom kort.

Säkerhet: Statlig bankgaranti och statligt investerarskydd

Ditt ISK hos SEB omfattas av både den statliga insättningsgaratin och det statliga investerarskyddet. Mer information om när dessa skydd kan träda in för att skydda dig hittar du hos riksgalden.se. Där finns också information om taket för respektive skydd.

Är ISK hos SEB ett bundet sparande?

Nej, det är inte ett bundet sparande. Du kan sätta in och ta ut pengar när du vill. Du kan också när som helst ge order om att värdepapper ska läggas ut till försäljning.

Är det tillåtet att ha flera investeringssparkonton hos SEB?

Ja, du kan öppna och använda flera ISK hos SEB. Det kan till exempel vara praktiskt att ha separata konton för olika sparmål.

Att flytta värdepapper

Om du vill flytta värdepapper till ditt SEB ISK från ett ISK hos någon annan tillhandahållare tar SEB inte ut någon avgift för att ta emot dessa värdepapper. Däremot kan den du flyttar från ta ut en flyttavgift, så kontrollera detta i förväg.

Hur beskattas mitt ISK?

Reglerna för beskattning av ISK är de samma oavsett vem du har ditt ISK hos. Du kan läsa mer om detta på vår sida om ISK-beskattning.