Avgifter & Courtage

Innan man väljer tillhandahållare (bank eller mäklare) för sitt ISK är det bra att ta sig en fundering kring vad man har för planer för sitt sparande och handlande, och därefter välja den tillhandahållare som passar bäst för just den typen av handel.

Om du till exempel planerar att göra små köp av aktier varje månad är det viktigt att välja en tillhandahållare som tar ut lågt courtage för små affärer. Du vill inte hamna hos en tillhandahållare där varje litet köp du gör kostar dig minst 200 kronor i avgift, trots att beloppet du handlar för är litet.

Om du däremot har ett större belopp som du ämnar investera som klumpsumma kan det löna sig att välja en tillhandahållare som inte tar ut en procentuell avgift på stora köp utan låter dig betala ett fast pris. Har du till exempel 300 000 kronor att investera i klump betalar du ju hellre ett fast courtage på 99 kronor än ett rörligt courtage på 0,25%.

Viktigt att tänka på  • Om din investeringsstrategi ändras framöver kan du alltid öppna ett nytt ISK hos någon annan tillhandahållare. Välj därför en tillhandahållare som passar din nuvarande strategi.

  • Det är absolut tillåtet att ha ISK hos flera tillhandahållare samtidigt. Du kan t ex ha ett ISK hos Avanza där du gör dina små kortsiktiga affärer och ett annat ISK hos din vanliga bank där du gör dina stora långsiktiga investeringar.

  • Gör alltid en helhetsbedömning som inkluderar alla kostnader, inte bara courtage.


Fondförvaltningsavgifter

De avgifter du betalar till din tillhandahållare är inte de enda. Om du spara i fonder kommer du troligen också att betala årliga fondförvaltningsavgifter till fondens förvaltare, såvida du inte aktivt söker upp och väljer fonder utan fondförvaltningsavgift.

Detta är en av anledningarna till att det är viktigt att ha helikopterperspektiv och titta på hela kostnadsbilden, istället för att till exempel bara titta på vad tillhandahållaren tar ut för courtage för köp av fondandelar.

Valutaväxlingskostnader och liknande

Om du till exempel vill köpa aktier i ett bolag som handlas i USD eller köpa andelar i en utländsk fond kan det tillkomma valutaväxlingskostnader. Kontrollera alltid i förväg vad som gäller, för att undvika obehagliga överraskningar.

Courtage

I nedanstående lista hittar du övergripande information om courtage för handel med aktier i svenska bolag. För andra värdepappersslag och länder kan andra kostnader gälla. Kontrollera alltid vad som gäller för just den transaktion du vill genomföra innan du fattar något beslut. Tänk också på att många tillhandahållare av ISK erbjuder olika kontotyper, och exakt vad du betalar i courtage för en viss transaktion (inklusive sådana som rör svenska aktier) kan variera beroende på kontotyp.

Exempelcourtagen nedan utgår från vad en normal småsparare kommer betala.