Lägsta insättning

De flesta tillhandahållare av ISK (banker och mäklare som du kan skaffa ISK hos) har inte några regler för hur små insättningar du kan göra, varken vad gäller första insättningen eller de efterföljande.

Det krävs alltså inte att du har sparat ihop något stort sparkapital för att komma igång med ett sparande i ISK. Tvärt om är det många som börjar smått, och till exempel har en stående överföring från lönekontot till sitt ISK varje månad för att gradvis bygga upp en sparportfölj över tid.

Själva grundtanken med ISK är att det ska vara enkelt och smidigt för vanliga småsparare att handla med och spara i värdepapper. Att utkräva att man till exempel har 50 000 kronor att riskera för att få börja handla skulle gå emot denna princip.

Värt att veta är också att det finns flera tillhandahållare som erbjuder särskilda lösningar för småsparare som vill göra små affärer och bara har små belopp att investera. Med rätt tillhandahållare behöver du alltså inte göra stora insättningar för att kunna täcka kostnaden för courtage. Avanza och NordNet ger dig till exempel vissa möjligheter att handla med aktier utan att betala courtage (handelsavgifter) så länge värdet på tillgångarna i ditt ISK inte når över en viss nivå och du uppfyller vissa andra krav. Hos Nordea finns möjlighet att betala så lite som 1 krona i courtage för små affärer, och Swedbank har också förmånliga upplägg för småsparare som gör småaffärer online.