Nordnet

Om Nordnet

Nordnet har verksamhet och kontor i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Huvudkontoret ligger i Stockholm och moderbolaget Nordnet AB (publ) är ett svensk aktiebolag som är upptaget för handel på Nasdaq OMS Stockholms huvudlista under kortnumret SAVE.

Nordnet är ett av de populäraste valen för svenska privatpersoner som vill ägna sig åt småskalig aktiehandel, och har Avanza som en av huvudkonkurenterna på den delen av marknaden.

Data från våren 2020 visar att Nordnet då hade över 1 miljon kunder.

Nordnet har varit igång ända sedan år 1996, då firman grundades som en bifirma till det svenska aktiebolaget E. Öhman J:or Fondkommission AB.

Nordnet Bank

Nordnet är mest känd i sin roll som aktiemäklare, men är en svensk bank med banklicens och erbjuder många olika tjänster.

Här är några exempel:

 • Du kan ha ett sparkonto hos Nordnet. Det är inte ett bundet sparande utan du kan när som helst göra uttag, utan någon begränsning eller bestraffning.
 • Du kan låna pengar hos Nordnet. De erbjuder både bostadslån och vanlig privatlån (blancolån). Det finns också möjlighet att belåna din värdepappersportfölj för att göra nya investeringar i värdepapper.
 • Förutom det vanliga aktiekontot (värdepapperskonto) erbuder Nordnet också investeringssparkonto (ISK) för privatpersoner. När du handlar med och sparar i värdepapper i ett ISK är reglerna för beskattning helt annorlunda än när du gör samma sak utanför ett ISK. Det är tillåtet att ha både aktiekonto och ISK hos Nordnet samtidigt, så du kan själv välja vilka affärer du vill göra i ett vanligt aktiekonto och vilka som passar bäst i ditt ISK.
 • Du kan ha upp till sex olika valutakonton hos ISK med en valuta i varje. Dessa kan till exempel användas för att hantera valutarisker för den som betalar köp i olika valutor.

Säkerhet

Nordnet omfattas av både det svenska statliga investerarskyddet och den svenska statliga insättningsgarantin. Mer information om vad detta innebär hittar du hos riksgalden.se.

Fondsparande hos Nordnet

Om du vill ha tillgång till ett enormt stort utbud av olika fonder är Nordnet ett bra val, för som kund hos dem kan du välja mellan över 1500 olika fonder. Det exakta utbudet varierar alltid över tid eftersom katalogen uppdateras kontinuerligt, men Nordnet vinnlägger sig alltid om att ge sina kunder tillgång till väldigt många fonder.

Om du inte vill betala höga fondförvaltningsavgifter är det bäst att avhålla sig från aktivt förvaltade fonder, eftersom de ofta har höga avgifter. Passivt förvaltade fonder är en bättre lösning om man inte är villig att betala mycket pengar till förvaltarna.

Exempel på populära fonder hos Nordnet som förvaltas av Nordnet själva och inte har höga avgifter:

 • Nordnet Indexfond Europa
 • Nordnet Indexfond USA (strävar efter att följa indexet S&P 500)
 • Nordnet Indexfond Global
 • Nordnet Indexfond Tillväxtmarknad

Handla courtagefritt! Nordnets erbjudande för nya kunder

Som ny hos Nordnet har du möjlighet att göra viss courtagefri handel.

 • Erbjudandet gäller bara i sex månader.
 • Erbjudandet gäller endast för aktier noterade vid Nasdaq Nordiqs Sverigelista.
 • Erbjudandet gäller inte om värdet på dina tillgångar hos Nordnet når upp till 80 000 kronor.

För mer detaljerade regler och villkor rörande detta erbjudande, besök Nordnet och läs igenom villkoren, så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

Courtage

Hos Nordnet finns fyra olika courtageklasser, så att du kan välja den som passar din handel bäst. Du kan inte byta courtageklass inför varje ny affär, men du är inte heller fastlåst i den courtagklass du valde när du registrerade dig utan det finns möjligheter att byta courtageklass om din investeringsstrategi ändras.

Många startar i courtageklass Mini och byter sedan till en högre klass när deras investeringsportfölj har vuxit sig större och de börjar handla med större poster. Samtidigt finns det många erfarna och framgångsrika handlare som trivs bäst med att stanna i Mini för evigt eftersom de vill göra många små affärer (t ex daytraders).

Courtageklass Mini – minsta möjliga courtage är 1 krona

Courtaget är 0,25% dock alltid minst 1 krona inom Norden och minst 9 kronor utanför Norden. Mini är det bästa valet för väldigt många nybörjare och småsparare. Det är först när du börjar handla med poster värda mer än 15 600 kronor styck som du bör överväga att gå upp till någon högre courtageklass.

Courtageklass Liten – minsta möjliga courtage är 39 kronor

Courtaget är 0,15% dock alltid minst 39 kronor inom Norden och minst 49 kronor utanför Norden.

Courtageklass Mellan – minsta möjliga courtage är 69 kronor

Courtaget är 0,069% dock alltid minst 69 kronor (oavsett om det är inom eller utanför Norden).

Courtageklass Fast – minsta möjliga courtage är 99 kronor

Det här är den bästa courtageklassen för den som handlar med riktig stora poster; sådana som är värda 143 478 kronor eller mer. I den här courtageklassen betalar du inte något procentuellt courtage, utan courtaget är alltid 99 kronor oavsett storleken på posten. Detta gäller oavsett om det är inom eller utanför Norden.

Går det att ha ISK hos Nordnet?

Ja, privatpersoner i Sverige kan enkelt och smidigt öppna ett eller flera ISK hos Nordnet. Du kan sköta hela processen online och bekräfta din identitet med bank-ID. Din vanliga internetbank kan användas för att göra en överföring till ditt ISK hos Nordnet så att du snabbt kan komma igång med din handel.

Med ett ISK hos Nordet får du tillgång till ett stort utbud av aktier och fonder, plus en del andra värdepapperstyper.

Du betalar inte någon årsavgifter eller liknande för att ha ISK hos Nordnet, utan du betalar bara courtage för de köp och försäljningar du gör i ditt ISK.

Kryptovaluta hos Nordnet

Det går inte att handla med eller förvara kryptovaluta hos Nordnet. Däremot kan du skaffa sig exponering mot växelkurserna för flera olika kryptovalutor, eftersom Nordnet erbjuder certifikat som är baserade på växelkurser för vissa kryptovalutor.

Hos Nordnet kan du alltså tjäna pengar på kryptovaluta utan att faktiskt äga någon kryptovaluta, vilket är ett praktiskt upplägg för den som är intresserad av kryptovaluta som investering men inte har något behov av att faktiskt använda kryptovaluta som betalningsmedel.

I skrivande stund erbjuder Nordnet certifikat baserade på följande kryptovalutor:

 • Bitcoin
 • Litecoin
 • Ethereum
 • Ripple

Låna pengar för att investera i värdepapper

Om du har en investeringsportfölj hos Nordnet kan du använda den som säkerhet när du vill låna pengar för att göra en ny investering. Maximal hävstång är 10x, men vad du beviljas beror på hur Nordnet bedömer risken för just din investeringsportfölj. Riskbedömningen påverkar också vilken ränta du erbjuds. För närvarande finns möjlighet att få detta lån till extremt låg ränta om riskbedömningen går väl, ibland så låg som under 1 procent.

Viktigt: Att låna pengar för att investera/spekulera i värdepapper är givetvis riskfyllt och det är viktigt att man fattar ett välinformerat beslut.

Bostadslån från Nordnet

Bostadslånet från Nordnet får uppgå till maximalt 60% av bostadens värde. Du behöver inte ha någon investeringsportfölj hos Nordnet för att kvalificera för lånet, men man kan få lägre ränta om man har en sådan. Den allra lägsta ränteklassen är bara tillgänglig för sparare som har minst 1 miljon kronor i tillgångar hos Nordnet.

Låna pengar till vad som helst

Med ett privatlån från Nordnet kan du låna pengar till vad som helst, och helt utan krav på säkerhet. Du behöver inte ha någon investeringsportfölj hos Nordnet för att beviljas detta lån, utan det är hela din ekonomiska situation som ligger till grund för beslutet.

Maximalt privatlån är 500 000 kronor, förutsatt att din privatekonomi är tillräckligt bra.

Tips! Man kan undvika vissa avgifter genom att återbetala lånet via autogiro.

Övrigt

 • Det finns inga binära optioner hos Nordnet.
 • Det finns inga Contracts for Difference (CFD:er) hos Nordnet.