Ta ut pengar från ISK

 

Är ISK ett bundet sparande?

Nej, ISK är inte ett bundet sparande.

  • Du kan när som helst ta ut pengar som ligger i ditt ISK.
  • Du kan när som helst ger order om att värdepapper i ditt ISK ska säljas. Detta gäller oavsett om du vill sälja ett visst värdepapper, vissa utvalda värdepapper eller hela ditt innehav.

Måste jag betala skatt när jag tar ut pengar från mitt ISK?

Nej, att du tar ut pengar från ditt ISK utlöser inte någon särskild skattskyldighet.

Ett ISK beskattas baserat på värdet av tillgångarna som ligger i kontot. Det beskattas inte baserat på realiserade vinster eller uttag.

Kostar det något att ta ut pengar från ett ISK?

Granska alltid vad som gäller hos tillhandahållaren. Det finns många tillhandahållare (banker och mäklare) av ISK som inte tar ut några uttagsavgifter för uttag från ISK till svenskt bankkonto.

Är det smart att använda ett ISK som om det vore ett bankkonto?

Nej, ett ISK är inte ett optimalt konto för förvaring av pengar. Detta eftersom ISK beskattas på innehav. Du betalar alltså skatt på pengar som befinner sig i ditt ISK trots att de inte ger dig någon avkastning. På ett vanligt bankkonto betalar du bara skatt på avkastningen, så det är ett bättre val för långtidsförvaring av pengar.

Mer information om beskattning av ISK hittar du på vår sida om ISK-skatt.

Vår rekommendation är att du bara förvarar pengar i ditt ISK som du avser att investera i värdepapper snart.

Bör jag ta ut mina pengar för att undvika skatt?

Svaret på den frågan beror på omständigheterna.

Att ta ut pengar från ditt konto om du förväntar dig att behöva sätta in dem snart igen för att göra en investering rekommenderas inte, eftersom alla insättningar till ditt ISK ingår när skatteunderlaget beräknas.

Om du däremot har pengar i ditt ISK som du inte räknar med att investera snart bör du ta ut dem och sätta dem på ett vanligt bankkonto istället, så att de inte ingår i beskattningsunderlaget när värdet på innehavet i ditt ISK fastslås.

Mer information om hur beskattning av ISK fungerar hittar du på vår sida om ISK-skatt.